1.    
  2.    
  3.     У кого ще є п’ятачок

У кого ще є п’ятачок

 

Багато хто з нас звикли думати, що ніс п’ятачком – візитна картка поросят і диких кабанів. Однак на нашій планеті живуть і інші істоти, при погляді на яких здається, що вони ось-ось хрюкнут… Тим не менш, вони навіть не доводяться свині родичами, і про більшість з них взагалі мало хто чув. Так що ми вирішили «запросити» цей наймиліший зоопарк в гості. Зустрічайте!

Трубкозуб

Трубкозуб (Orycteropus afer) – єдиний збережений представник загону, що живе виключно на території Африки. Там їх називають «аардварк», що означає «земляна свиня». Трубкозуб і справді сильно нагадує свиню, тільки з подовженою мордою. При цьому довгі вуха викликають асоціацію з зайцем, а м’язистий хвіст – кенгуру.

Трубкозуб – потайне нічна тварина, його дуже складно побачити в природному середовищі існування. Основний його їжею є мурашки і терміти. При пошуку корму він опускає голову низько до землі і з допомогою свого чутливого п’ятачка намагається виявити «стежки комах», які і приводять його до видобутку.

Своїми могутніми лапами трубкозуб з легкістю проламує міцні стіни термітників і здатний вирити яму глибиною в один метр за якісь п’ять хвилин. За один раз тварина здатна з’їсти близько 50 тисяч термітів. При цьому їх укуси його не лякають – розлючені комахи просто не можуть прокусити товсту шкіру мисливця.

Кальмар-п’ятачок

Раніше невідомий науці, мініатюрний головоногий молюск (Helicocranchia pfefferi) був виявлений учасниками проекту «Перепис морського життя» в Тихому океані занурившись на глибину 100 метрів. Названий на честь персонажа дитячого мультика, кальмар-п’ятачок досягав розмірів великого яблука і був напівпрозорим. Вчені тут же почали вивчати своє відкриття вздовж і впоперек.

В першу чергу вони звернули увагу на так званий «п’ятачок» молюска, який, зрозуміло, не має нічого спільного з носом і диханням взагалі. Насправді це спеціальний орган світіння – фотофор, що розташовується під очима кальмара. Є у нього й інші дивацтва. Дивне глибоководне істота звикло плавати догори дригом. Під час руху його тіло наповнюється водою і буквально роздувається, що виглядає досить смішно.

Білі листоноси

Гондураські білі кажани, або білі листоносы (Ectophylla alba), живуть у тропічних лісах Центральної Америки. Крім того, що цей вид дуже рідкісний, розмір особин надзвичайно малий: довжина найбільшої коли-небудь знайдену миші не перевищувала п’яти сантиметрів. Кожна колонія складається з одного самця і приблизно шести самок, які складають його гарем.

Хитрі пухнастики живуть тільки на певному виді дерев – геліконії. У її листя є прожилки, які тягнуться від центру до країв. Миші перерізають їх, змушуючи листя згорнутися, – і зелена намет готова! Вдень кажани сплять в таких саморобних будиночках, притиснувшись один до одного. Там їх не турбує сонце, так і від поглядів хижаків вони надійно укриті.

Мишей не дуже турбує, якщо сам лист ворушиться під дією вітру. Вони залишаються на місці в упевненості, що їх камуфляж їх захистить. Однак якщо відчувається тремтіння стебла, це може означати наближення хижака – і вони моментально відлітають в інший намет, заготовлену заздалегідь.

Теледу, або свинячий борсук

Теледу (Arctonyx collaris) мешкає в Південній Азії, пристосувавшись до життя як на рівнинах, так і в горах. Під час годівлі свинячий борсук риється не тільки пазурами, але і довгою рухомий мордою, немов свиня, – чим і заслужив свою назву. Їжею йому служать дрібні тварини і рослини. Місцеві жителі стверджують, що теледу -відмінний рибалка, вихоплює крабів з дрібних і великих річок.

Дитинчата цього нічного тварини – дуже грайливі істоти, але, подорослішавши, втрачають соціальні зв’язки. Вдень вони ховаються в глибоких норах або під великими каменями. Вони можуть рити землю досить швидко, щоб сховатися від хижаків – зазвичай леопардів або тигрів. Зловити це тварина непросто, і не тільки тому, що воно володіє сильними щелепами і гострими кігтями. Як і інші борсуки, перебуваючи в небезпеці, теледу користується механізмом їдкою захисту, випускаючи неприємно пахне секрет з анальних залоз.

Індійська черепаха лопатева

Індійська лопатева черепаха (Lissemys punctata) – вид м’якотілих черепах, найбільш давній вид сімейства трионикс. Рептилія родом з південної Азії – вона водиться в Пакистані, Індії, Бірмі та на Цейлоні. І як не крути, свої жовтим п’ятачком і злегка нетямущим поглядом вона вперто нагадує підсвинка…

Черепаха веде виключно водний спосіб життя – її можна зустріти у повноводних річках, озерах і болотах. Вона дуже обережна і покидає воду тільки заради яйцекладки. Полює симпатяга тільки ночами, вистежуючи жаб – своє улюблене блюдо, але і сама нерідко потрапляє на стіл до місцевих жителів.

Гола землерийка

Голу землеройку (Soricidae) ніколи не запросили на конкурс «Міс Гризун 2015» – лисе і сморщенное істота з носом порося, очима крота і зубами моржа, м’яко кажучи, не минуло б ні один кастинг… Але землерийка по-своєму унікальна. Почнемо з того, що жоден гризун не може похвалитися такою тривалістю життя: ці крихти можуть дожити до 28 років. Величезні зуби землерийок ростуть взагалі за межами рота (щоб гризуни не заковтували землю під час прокладання тунелів) і можуть прогризти навіть бетон!

Обмін речовин крихітних тварин проходить дуже інтенсивно. Частота серцебиття, коли вони рухаються, доходить до тисячі двісті ударів в хвилину, що в три рази більше, ніж у чистокровної скаковой коні. Дорослий слон з’їдає в день до трьохсот кілограмів рослинної їжі, і це лише близько 4 % його маси тіла. Щоденний обсяг їжі землерийки, навпаки, становить 130 % маси її тіла.

Гола землерийка – це єдиний не соціальний ссавець, що підкоряється тим же законам, які керують мурашником або людським соціумом. У землерийок існують касти, між якими є розподіл праці, спільною турботою про потомство і навіть нездатністю робочих особин до розмноження. Цим займається виключно королева і кілька самців-плідників.

23.01.2017

Написати коментар