1.    
  2.    
  3.     Хто така фосса?

Хто така фосса?

 

На перший погляд фосса (Cryptoprocta ferox) – дика кішка середніх розмірів. Вона нявкає і гарчить, вилизує шерсть, прекрасно лазить по деревах… Вчені обімліли, коли з’ясувалося: немає ніякого спорідненості між котячими і цим ссавців із сімейства мадагаскарських хижаків!

Трохи історії

Мадагаскар – це острів розміром трохи більше штату Каліфорнія, розташований біля східного узбережжя Африки. На думку вчених, цей клаптик суші відокремився від Африканського континенту приблизно 160 мільйонів років тому, а від Індії – 70 мільйонів років тому. З тих пір, як Мадагаскар опинився в повній ізоляції від решти світу, для нього еволюція пішла своїм власним шляхом. Тому 80% видів, що мешкають тут тварин і рослин не зустрічаються більше ніде в світі, тобто є энедмиками.

Сьогодні фосса є єдиним представником роду Cryptoprocta, хоча її доісторичні родичі досягали розмірів лева. Мова йде про вимерлого в 17 столітті гігантської фоссе (Cryptoprocta spelea), яка яка винищила на острові всю велику дичину і таким чином загнала себе в кут. Але серед місцевого населення досі поширені розповіді про те, що фосса іноді полює на велику здобич, в тому числі на рогату худобу і людей – на що сучасний звірятко при масі не більше 12 кілограмів явно не здатний.

Схожість і відмінності з котячими

Зовнішній вигляд мадагаскарської фоссы став каменем спотикання для її класифікації, адже обриси її тіла в цілому притаманні котячим – тільки воно більш видовжене, з більш довге шиєю і порівняно невеликою головою. Коротка морда з широким лобом закінчується досить великим носом, що надає тварині схожість з далеким родичем – мангустом. Великі округлі вуха і дуже довгі вібриси надають фоссе схожість з пумою.

Ноги порівняно довге (передні трохи коротше), з невеликими, але гострими полувтяжными кігтями – як і у кішки. Але на відміну від останньої, при ходьбі фосса не крадеться на подушечках, у ступає на всій підошвою, немов ведмідь. В районі щиколоток лапи дуже рухливі, що дозволяє хижакові дуже швидко підніматися і спускатися з дерев униз головою, як білка. Крім того, тварина здатна швидко переміщатися в кронах дерев, перестрибуючи з гілки на гілку і використовуючи в якості балансира хвіст (хоча долати відстані понад 50 метрів вона воліє по землі).

Голос фоссы нагадує котяче: вони здатні видавати загрозливого бурчання, що переходить у протяжне «мяу»; дитинчата муркочуть, а при виникненні небезпеки можуть шипіти. Навіть вмивається фосса, як домашня кішка – піднімаючи передні лапи і ретельно вилизуючи опуклі подушечки, потім вичищаючи задні лапи, потім беручись за хвіст і за п’ять-шість хвилин видаляючи всю решту бруд. Відпочиваючу фоссу неважко прийняти за маленького лева: розкинувшись на спині, або згорнувшись клубочком, вона веде себе як кішка до кінчиків вусів.

Шерсть у фоссы коротка, гладка і м’яка. Забарвлення іржаво-коричневий, але іноді зустрічаються чорні особини. Довжина тіла досягає 60-80 сантиметрів, висота в холці до 37 сантиметрів, а довжина хвоста найчастіше дорівнює довжині тулуба – до 65 сантиметрів. Тривалість життя фоссы (у неволі) – до 17-20 років.

Спосіб життя

Фосса населяє всі райони, де є зелені масиви, за винятком центральної гористій місцевості. У денний час ховається в печерах, норах, у дуплах або на розвилках дерев. В сутінках хижак виходить на полювання, іноді забрідаючи в пошуках їжі в савану.

Раціон «псевдокошки» складається здебільшого з дрімають на деревах лемурів. Різноманітність в меню вносять дрібні ссавці, птахи, рептилії, амфібії і навіть комахи. Пійману тварину фосса умертвляє, тримаючи передніми лапами і кусаючи в потилицю. Причому іноді «киця» забрідає в курники на фермах і, захопившись, знищує більше здобичі, ніж може з’їсти. Цим фоссы здобули собі погану репутацію серед місцевого населення.

Інтимне життя фоссы

Велику частину часу фосса живе і полює «сама по собі», займаючи ділянку близько 1 км2. Однак відомі випадки, коли тварини об’єднувалися в пари і співпрацювали заради піймання особливо великої здобичі. Але по-справжньому тісно в підлозі-котячому світі стає навесні: у вересні-жовтні починаються шлюбні ігри.

У любові фосса незалежна і невтомна. Навколо однієї самки збирається по 3-4 самця, які люто б’ються за право стати батьком сімейства: приймають загрозливі пози, намагаються вкусити суперників… І до чого стільки зусиль? Протягом тижня самка буде паруватися з кожним з них, часом витрачаючи більше двох з половиною годин на одну «постільну сцену». Потім вона йде геть, а «гарем» дістається наступній самиці.

Дитинчата народжуються після тримісячної вагітності – в грудні-січні. Самка фоссы приносить 2-4 дитинчати масою всього 100 грам. Вони безпомічні, сліпі і беззубі. Тільки через пару тижнів «кошенята» відкривають очі і під пильним наглядом турботливої мами-одиначки починають освоювати закони навколишнього світу. У віці 2 місяців молодняк вже лазить по гілках, а в 3,5 місяці дитинчата фоссы здатні перестрибувати з гілки на гілку. Мати годує їх молоком до 4 місяців, хоча до того часу вони вже починають їсти м’ясо. У віці 15-20 місяців молоді звірята починають самостійне життя, хоча дорослого розміру і статевої зрілості досягають тільки до 4 років.

Екологічні прогнози

Природних ворогів у цих тварин немає, головним чином на їх чисельність впливає людина, яка винищує їх з-за їх нальотів на домашню птицю і в той же час знищує природну середовище проживання фосс. Боротьба за виживання змушує жителів у все більш широких масштабах використовувати єдиний ресурс, який є в їх розпорядженні, – лісові угіддя.

Прибулі на Мадагаскар поселенці в процесі освоєння звели лісу на більшій частині території, що призвело до вимирання великих тварин в період з 500 до 1700-ті роки н. е. Ця тенденція зберігається й донині: за оцінками екологів до 2000 року в світі залишилося не більше 2500 дорослих особин фоссы. Тому статус тварини в міжнародній Червоній Книзі був змінений з «вразливий вид» на «вимираючий». Щоправда, у 2008 році було відзначено поліпшення ситуації.

24.11.2016

Написати коментар