1.    
  2.    
  3.     Як влаштований філіппінський довгоп’ят?

Як влаштований філіппінський довгоп’ят?

 

Цього крихітного рідкісного примату часто плутають з лемурами, то з тушканчиками – все тому, що екзотичний звір практично не утримується в неволі, і зустріти його можна, в основному, в його вузькому ареалі проживання – та й то вночі. Хто ж він такий, філіппінський довгоп’ят, і якщо шанси завести таку чарівну тваринку у себе вдома? І чому тварина отримало таку назву? Знайомимося, дивуємося, намагаємося приручити – але залишаємо безуспішні спроби припинити посміхатися, дивлячись на це «здивоване» істота!

Екстраординарна зовнішність

Філіппінський довгоп’ят (Tarsius syrichta) знаходиться на проміжній сходинці між нижчими і вищими приматами. Принаймні, велика голова і великий мозок свідчать про неабиякий розумовий потенціал. Свою назву звір отримав за форму задніх кінцівок, які дуже нагадують жаб’ячі. Та й стрибає клубочок вовни в тій же манері, не залишаючи своєї видобутку (різних комах, павуків, дрібним ящіркам і птахам) шансів ухилитися від честі бути з’їденими.

Стрибучість долгопята вражає: до 1 метра в довжину і до 160 сантиметрів у висоту! При цьому він відкидає задні кінцівки тому, а хвіст використовує як балансир. Надзвичайно довгі й тонкі пальці долгопята забезпечені потовщеннями на кінцях, що нагадують присоски – вони полегшують хижакові лазіння по деревах. Причому, для пересування по гілках примати використовують тільки передні лапки.

Долгопят занесений в Книгу Рекордів Гіннеса як володар найбільших око серед ссавців, якщо порівнювати з пропорціями тіла. Якщо б таке співвідношення було можливо для людини, наші очі стали завбільшки як яблуко. Звернені вперед більше, ніж у інших приматів, очі долгопятов діаметром до 16 мм днем помаранчеві або янтарно-жовтуваті, – а вночі світяться зразок великих фар.

Голова цих звіряток довгий час приводила індонезійців в трепет, оскільки ті наївно вважали, що вона не прикріплена до тіла. Насправді кругла голова долгопята сидить на хребті більш вертикально, ніж у інших приматів, і здатна повертатися на 180°, що і надає огляд на всі 360°. Забобонні місцеві жителі побоювалися стикатися з ними, оскільки вірили, ніби людей від цього зіткнення може спіткати та ж доля. А філіппінці спокійніше ставилися до долгопятам, просто зараховуючи їх до домашніх тварин лісових духів.

М’яка шерсть долгопятов, в залежності від області поширення., може бути коричневої або сірої забарвлення. Цікаво, що у них «все не як у людей» – шерсть не росте тільки внижу черевця і під пахвами. Втім, їх дуже довгий хвіст майже голий – його покриває короткий пушок, а кінчик хвоста увінчаний пензлем довгого волосся. Розміром довгопяти з руку дитини – довжина їх тіла коливається від 10 до 15 сантиметрів, а вага – всього від 117 до 134 грамів (у самок і самців відповідно).

Спосіб життя

Мешкають довгопяти в дощових лісах Східної Індії, на островах Мінданао, Самар, Бохол, Левте, на території від Суматри до Філіппін і Сулавесі. Кожен звір – справжній «власник», і постійно патрулює кордони всій своїй території – для самців це майже 6,5 гектарів лісу, для самок – майже 3,5. В результаті підрахунків біологів, обійшовши 100 гектарів дощових тропічних лісів, можна зустріти 16 самців і 41 самку – але вам це не вдасться, тому що довгопяти днем солодко сплять у дуплах, на деревах, в густих заростях бамбука – або мляво моргають, обнявши всіма лапками гілку. Якщо потривожити сплячу звірятко, вона починає сердитися – і до того ж не дуже добре бачить, що відбувається.

Активним життям довгопяти живуть по ночах, і тому володіють хорошим слухом. Ночами вони панують в джунглях, переміщаючись безшумними стрибками своє вміння жваво стрибати тварини використовують для ошеломления видобутку. До речі, довгопяти є єдиними приматами, які навідріз відмовляються від будь-якої їжі крім тваринної. Але звинувачувати їх у цьому не варто: вони дуже успішно справляються з полчищами сарани, служачи природними санітарами дощових лісів. За день довгоп’ят з’їдає стільки комашок, що їх вага наближається 10 % їх власного ваги.

Найчастіше долгопятов спостерігають цілими сім’ями – невеликими групами або парами з дитинчатами. Власне, після дивно тривалої для таких крихіток вагітності (близько півроку), на світло з’являється лише один крихітний малюк. Залишається загадкою, чому у самок долгопятов цілих чотири сосца? Але зате зрозуміло, що шість місяців крихти-долгопята витрачають не дарма: при вазі 25-27 грам вони народжуються добре розвиненими, здатними непогано бачити своїми поки ще синіми оченятами, і володіють сильним хапальним рефлексом. Він потрібен дітям для того, щоб чіплятися за живіт матері – а іноді самка «традиційно» переносить дитинчат, узявши зубами за шкірку. Через сім тижнів юний довгоп’ят переходить з молочної дієти на дорослу їжу, а через рік обзаводиться власним потомством. Приблизна тривалість життя цих приматів – близько 13 років.

В природі у долгопятов трохи природних ворогів – сови, здичавілі кішки, і, зрозуміло, людина. Мало того, що місцеві жителі полюють на крихітним пухнастиків заради їжі, так ще і місця мешкання тварин поступово скорочуються «завдяки» діяльності людей.

Приручення долгопята

У минулому вже були спроби утримувати звірів у неволі, але ці експерименти закінчувалися сумно: хоч вони і не полохливі, і їжа їм начебто підходила, але незабаром довгопяти вмирали і нерідко від того, що в спробі втечі з клітини розбивали голови об залізні прути, не бажаючи миритися з ув’язненням. У місцевих зоопарках їх навчилися тримати в просторих вольєрах, що нагадують природне середовище проживання цих приматів. Офіційно вважається, що в Європу призвести живих долгопятов просто неможливо.

Але для деяких туристів, схоже, цей закон не писаний – прогулявшись в рунеті можна знайти, наприклад, фотозвіт про знаменитому Кузьмі. Цього долгопята придбали в Джакарті (а це вже в кількох тисячах кілометрів від природного ареалу тваринок). Містять Кузьму не в клітці, а в квартирі, і той з азартом задоволенням відбирає свіжих цикад, яких господарі щодня для нього купують. Стрибок – і, схопивши двома лапками видобуток, Кузя вже тягне її до рота.

Долгопятам присвоєно статус «знаходиться під загрозою зникнення», і з 1986 року вони охороняються як місцевим, так і міжнародним законодавством, а покупка і продаж звіряток суворо заборонено. Але браконьєрство не дрімає, і не секрет, що дістати звірка за помірні гроші все ж можна. Однак чи не краще волелюбним пухнастиків жити тим життям, яку вони самі для себе обрали?

29.11.2016

Написати коментар